« Terug naar blog overzicht

Waarom moet een fietsframe op maat zijn?

Waarom een fietsframe op maat? Omdat je alleen met het grootste rijplezier rondrijdt als je een fiets hebt met een fietsframe die perfect bij je past. Een fietskader volledig op jouw maat dus. We stellen het zwart-wit: je kan beter een slechte fiets hebben in de goede framemaat, dan een goede fiets in de slechte framemaat. We leggen hieronder uit wat we daarmee bedoelen.

Waarom een fietsframe op maat?

Je stelt je de volgende vraag: Waarom een fietsframe op maat? Om de volgende heel eenvoudige reden. Als je framemaat niet correct is, of je fietskader niet op maat, dan zal je je nooit prima voelen op je fiets. Ofwel zit je te ruim, ofwel te benepen, ofwel moet je je zadel veel te hoog zetten, of net veel te laag. Een fiets kiezen met de juiste framemaat is de basis voor het nodige rijplezier. Je koopt je fiets dan ook het best bij een fietshandelaar die weet hoe hij je correcte framemaat moet bepalen. Dat gebeurt via een bepaalde berekening. Wij van Fietsen Mintjens kennen die formule. Meer zelfs, we verklappen je die graag.

Hoe bereken je de juiste framemaat?

De juiste framemaat bereken je als volgt. Bij een traditionele fiets vermenigvuldig je je binnenbeenlengte in centimeter – van het schaambeen tot op de grond – met 0,66. Het resultaat van deze vermenigvuldiging geeft de ideale theoretische framemaat weer in centimeter. Om tot de ideale praktische framemaat te komen moet er nog steeds rekening gehouden worden met:

  • de leeftijd van de berijder,
  • het doel van de fiets,
  • het type fiets,
  • de historiek van de berijder,
  • en eventueel het veer- of dempingssysteem van de fiets.

Stel: de fietser is 60 jaar oud en heeft niet veel fietservaring

In dat geval ronden we alle maten naar beneden af. Waarom?

  1. Die man zal nog ouder worden en dus nog wat krimpen.
  2. Stabiliteit en veiligheid zijn voor die man belangrijk, niet alleen mentaal, maar ook fysiek: de man moet zich vooral gerust voelen op zijn fiets.
  3. We voorzien het best een demping in de zadelpen om het comfort te verhogen, ook al door de hogere leeftijd van de fietser.
  4. Het zadel zetten we het best ook iets lager.

Verschillende factoren zijn belangrijk voor een ideaal fietskader

Je merkt het, het is niet zo eenvoudig om de vraag Waarom een fietsframe op maat te beantwoorden. Er zijn immers heel veel factoren waar je rekening mee moet houden. En dat is heel wat meer dan enkel de binnenlengte van je been x 0,66. In elk geval is het fietsframe een belangrijk een wezenlijk onderdeel van een fiets op maat. Bij het bepalen van de juiste fietskader moet rekening worden gehouden met de noden, behoeften, wensen, verwachtingen en anatomie van de fietser. Alleen als al die factoren degelijk onderzocht worden, komen we uit op de correcte, praktische of eigenlijke framemaat. In damesfietsen zijn de volgende maten verkrijgbaar: 47, 50, 53, 56. Bij de heren zijn maten 50, 54, 57, 60, 63 te verkrijgen.

Conclusie: zorg dat je fiets de goede framemaat heeft

Wil je weten wat jouw perfecte framemaat is? Kom dan eens langs in een van de fietsenwinkels van Fietsen Mintjens. We doen een berekening en horen je uit over je noden, behoeften, wensen, verwachtingen en anatomie. Zeker doen, want je fietskader moet perfect op jou zijn afgestemd. Tot binnenkort.