Wie denkt aan een sportieve fiets, denkt meteen aan een racefiets of een mountainbike, een MTB. Maar wat maakt een fiets nu sportief? En wat zijn de beste sportieve fietsen van het moment? Moeilijke vraag, want een eenduidig antwoord is er niet. De keuze van de beste sportieve fietsen is immers afhankelijk van wat de fietser met die fiets van plan is.
Het gewicht is o zo belangrijk
Een van de belangrijkste criteria van een sportieve fiets is het gewicht. Het gewicht van een goede fiets schommelt tussen de 6 en 12 kilogram. Dat het gewicht van een goede fiets zo relatief laag ligt, is het gevolg van het frame dat niet uit aluminium bestaat maar wel uit carbon. Carbon is een lichte kunststof die bestaat uit lange dunne koolstofvezels die minder dan 10 micrometer dik zijn. Als je weet dat een mensenhaar ongeveer 50 micrometer dun is, vijf keer dikker dus, besef je pas hoe dun carbonvezels zijn. Die vezels zijn bovendien alleen sterk in de lengte. Dat is de reden waarom ze in verschillende richtingen worden geweven, soms heel dicht op elkaar. In dat geval verkrijg je een uiterst sterk en stijf eindresultaat. Het materiaal is sterk én licht, en dus ideaal voor een sportieve fiets. Carbon wordt trouwens ook gebruikt in de vliegindustrie.
Wielen zijn ook veel aandacht waard
Naast het gewicht vormen de wielen een belangrijk onderdeel van een sportieve fiets. Ook hier is er veel verschil op het vlak van gewicht en roulementen. Met smalle bandjes ga je heel hard. Met dikkere banden fiets je iets trager, maar een stuk comfortabeler. Bij de MTB heb je veel verschillende categorieën. Je hebt MTB’s die door weiden en bossen rijden, de cross country exemplaren zeg maar. Andere MTB’s rijden doorheen bergen van het niveau Pyreneeën en Alpen, en dat is een heel ander soort fiets.
Geometrie varieert enorm tussen racefiets en MTB
De geometrie, de opbouw van een racefiets, is helemaal anders dan die bij een MTB. Een bergmountainbike zit heel wat comfortabeler en dat heeft alles te maken met een andere zithouding van de fietser. In de bergen is het niet de bedoeling dat je plat gaan liggen op de fiets, wel dat je vlug de putten en bulten in de bodem opmerkt. Racefietsen liggen lager en zijn langer zodat je aerodynamischer op de fiets zit en een pak vlugger gaat. De vormverschillen tussen beide zijn overduidelijk.
Hoe bepaal je de beste sportieve fietsen?
Als je er niet veel van kent, lijkt het dat alle racefietsen op elkaar lijken. Zo hebben ze allemaal dat typisch gebogen stuur. MTB’s zijn anders omdat ze werken met veringen die er heel verschillend uitzien. Full suspension MTB’s hebben zowel een voor- als een achtervering, en zijn vooral bedoeld om te worden ingezet op bergachtig terrein. Met een hardtail MTB, zonder voor- of achtervering, kun je in de bergen niets aanvangen, maar je gaat wel snel. Afhankelijk van wat je van plan bent met je fiets te doen, zal je een andere MTB kiezen.
Service en luisterend oor bij Fietsen Mintjens
Bij Fietsen Mintjens luisteren we heel hard naar wat de mensen van plan zijn met hun MTB of racefiets. Pas na het stellen van een hele resem vragen adviseren we wat voor hen de beste fiets en het beste merk is. Door de jaren heen hebben we heel wat deskundigheid opgebouwd. Wat de kostprijs betreft? Vanaf 1.000 euro heb je al een goed model, zowel op het vlak van racefiets als MTB. Dikwijls kopen de mensen een basismodel. Na een bepaalde tijd komen ze dan terug om een nieuwe te kopen die vaak het dubbele kost. Ze hebben aan den lijve ervaren dat kwaliteit zijn nut heeft. Maar wees gerust, voor iedereen is er wel een goede racefiets of MTB op maat te vinden voor het gewenste budget. Gaan we ook voor jou op zoek?