« Terug naar blog overzicht

Wat is de beste motor voor een elektrische fiets: midden, voor of achter?

Elektrische fietsen komen in drie variaties: sommige hebben een middenmotor, andere een voorwielaandrijving, weer andere een aandrijving op het achterwiel. Maar wat is nu de beste motor voor een elektrische fiets? Die vraag is makkelijk te beantwoorden, want eigenlijk is er maar één ideale positie voor de motor van een elektrische fiets, en dat is in het midden. We leggen hieronder uit waarom dat zo is en wat het verschil is met een voorwiel- en achterwielaandrijving.  

Waarom is een middenmotor de beste motor voor een elektrische fiets? 

We sommen de drie beste redenen op. 

  1. Je rijdt stabiel. Een middenmotor bevindt zich in het midden van de fiets en zorgt daardoor voor de meest stabiele rijeigenschappen. 
  1. Je repareert je fiets makkelijk. Heb je een lekke band of moet je je wiel uit de fiets nemen omdat je band versleten is? En heeft je elektrische fiets een middenmotor? Dan doe je dat heel gemakkelijk zonder daarbij rekening te hoeven houden met de motor die in het wiel zit. 
  1. Je rijdt licht. Als je wilt rijden zonder ondersteuning, dan rijdt een fiets met een middenmotor het lichtst. Heb je een wielmotor, dan moet je telkens opnieuw alles in gang trekken als de ondersteuning niet aanstaat. Bij een middenmotor is dat niet het geval. Je accelereert makkelijker en blijft ook makkelijker op snelheid. 

Wat doet een voorwielmotor? 

Een elektrische fiets met een voorwielmotor is nog steeds populair en zal dat nog wel een tijdje blijven. Dat heeft alles te maken met het prijssegment waarin deze soort fiets zich bevindt. Een e-bike met een voorwielmotor is goedkoper dan een e-bike met een middenmotor. Deze fietsen rijden uiteraard ook goed, je moet alleen rekening houden met het volgende. Een voorwielmotor heeft leuke rijeigenschappen zolang je een sportieve fietshouding hebt. Daarmee bedoelen we een voorovergebogen houding zoals wielrenners die hebben. Hoe rechter je op een fiets zit, hoe minder druk er op dat voorwiel komt en hoe moeilijker de fiets rijdt. Hoe traditioneler en rechter je op de fiets zit, hoe meer het wiel zijn eigen leven begint te leiden. En dat kan verrassingen met zich meebrengen, en niet altijd de meest leuke.  

Wat doet een achtermotor? 

Bij achteraandrijving bevindt de motor zich in het midden van het achterwiel en dat betekent dat al het gewicht achteraan zit. Dus niet alleen het gewicht van de motor, maar ook het gewicht van de batterij én het gewicht van de fietser. Omdat ook alle tractie achteraan zit, is de kans dat de achterband lek rijdt veel hoger, gewoon omdat er veel meer kilo’s op dat achterwiel duwen. Er is ook een hoger risico op spaakbreuk. 

Wat is dus de beste motor voor een elektrische fiets? 

De beste motor voor een elektrische fiets is een middenmotor. Zonder twijfel. Fietsen Mintjens gaat enkel voor kwaliteit en verkoopt alleen fietsmerken die blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling. De fietsen met middenmotor die Fietsen Mintjens verkoopt hebben bovendien allemaal een middenmotor van Bosch, want die zijn de allerbeste. Meer weten? Ga eens een kijkje nemen in een van de Fietsen Mintjens fietsenwinkels verspreid over heel Vlaanderen. Je vindt er vast een in je buurt.